Τεχνολογίες

 

BMS είναι τα αρχικά των λέξεων Building Managment System και εφαρμόζεται σε κτίρια μεγάλης έκτασης και υψηλών απαιτήσεων.

Η κεντρική ιδέα του BMS είναι ο "έξυπνος" έλεγχος τμημάτων και κατασκευών του κτιρίου με αμφίδρομη επικοινωνία. Αυτή η επικοινωνία είτε υλοποιείται με το πρωτόκολλο TCP/IP είτε με αλλά πρωτόκολλα όπως είναι το BACnet ή το ModBus.

Αρκετές εταιρίες χρησιμοποιούν το TCP/IP μιας και η συμβατότητα του με τα υποπροϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά είναι δεδομένη(routers,switches κοκ).Παρόλα αυτά άλλες μεγάλες εταιρίες όπως η ελβετική SAUTER υλοποιούν την επικοινωνία αυτή με το Bacnet και προσφέρουν συμβατότητα των προϊόντων τους και με το TCP/IP.

Η υλοποίηση του BMS βασίζεται, απλοϊκά μιλώντας, στα ΑΚΕ(Απομακρυσμένα Κέντρα Έλεγχου) τα οποία είναι στην ουσία μονάδες έλεγχου τοποθετημένες σε νευραλγικά σημεία του κτιρίου για καλύτερη διαχείριση των πόρων του.

Τα ΑΚΕ μπορούν να υλοποιηθούν με PLC τα οποία ελέγχουν το συγκεκριμένο τμήμα της εγκατάστασης και έχουν επιπλέον module για την επικοινωνία με τα υπόλοιπα ΑΚΕ μέσω UTP ή FTP καλωδίου.

Αναγκαστική είναι επίσης η παρακολούθηση των σημείων έλεγχου του κτιρίου και η απομακρυσμένη επέμβαση σε αυτα.Εκει μπαίνει στο παιχνίδι το περιβάλλον SCADA μέσω του οποίου γίνεται η γραφική απεικόνιση σε Η/Υ των σημείων έλεγχου καθώς και η αντίστοιχη επέμβαση.

Το μέλλον (βέβαια τώρα που μιλάμε όχι και τόσο μέλλον) είναι στην ασύρματη επικοινωνία των κέντρων έλεγχου τόσο για εξοικονόμηση καλωδίου όσο και για γρηγορότερη επικοινωνία μεταξύ τους.

Σε μεγάλα πολιτικά κτίρια τα σημεία που θέλουμε να ελέγχουμε κυρίως είναι:
1)Κλιματισμός (Κλιματιστικές μονάδες, ανεμιστήρες)
2)Ανελκυστήρες
3)Πυρανίχνευση
4)Συστήματα Ασφαλείας
5)Φώτα (για εξοικονόμηση ενέργειας και βελτιστοποίηση απόδοσης στην εργασία)
6)Λοιπά φορτία 

Αυτά ήταν στην ουσία μια γεύση από το BMS από εκεί και πέρα είναι στην κρίση του καθενός για το τι θα διαλέξει ώστε να κάνει μια σωστή ενεργειακά και αποδοτικά εγκατάσταση ενός σύγχρονου κτιρίου. 

Ενδεικτικά η τεχνολογία BMS έχει χρησιμοποιηθεί στα εξής: Εργοστάσιο ΜΙΜΙΚΟΣ, Εργοστάσιο ΚΑΝΑΚΙΣ ΑΒΕΕ, Γαλακτοβιομηχανία ΦΑΓΕ Α.Ε., Κάθετο συγκρότημα αυτοκινήτων AUTOMARIN, Οικία Γεώργιου και Δημητρη Κουτσολιούτσου και σε πλήθος άλλων έργων.