Τεχνολογίες

 

Οι απαιτήσεις των σύγχρονων κτιρίων σε ότι αφορά τις εγκαταστάσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Οι αυξημένες αυτές απαιτήσεις προβάλλονται από τους χρήστες – τελικούς καταναλωτές που ζητούν περισσότερη άνεση, μεγαλύτερη ασφάλεια, καλύτερη εμφάνιση, εξοικονόμηση ενέργειας, δυνατότητες κεντρικού και τοπικού ελέγχου. Αυξημένες ανάγκες προέρχονται επίσης και από τους τεχνικούς για ευκολία και ευελιξία στην εγκατάσταση.

Σήμερα οι σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις, θα πρέπει να μπορούν να προσαρμόζονται εύκολα και ευέλικτα στις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις των χρηστών και όχι οι χρήστες να προσαρμόζονται στα δεδομένα των εγκαταστάσεων.

Έτσι στις 8 Μαΐου 1990 πέντε επιχειρήσεις του κλάδου των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων ίδρυσαν την EIBA (European Installation Bus Association) με έδρα τις Βρυξέλλες. Στόχος τους ήταν η τυποποίηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η εισαγωγή στην αγορά της τεχνολογίας EIB (European Installation Bus).

Στην EIB συμμετέχουν σήμερα περισσότερες από 120 βιομηχανίες ως μέλη. Δραστηριοποιούνται επίσης 26 εθνικές οργανώσεις EIBA. Η πρόσφατη διασύνδεση των τεχνολογιών EIB, Bati Bus και EHS δημιούργησε την ΕΙΒΑ-ΚΟΝΝΕΧ.

Για όλες αυτές τις απαιτήσεις η τεχνολογία ΕΙΒ/ KNX αποτελεί την ιδανική λύση. Η τεχνολογία αυτή εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ευρωπαϊκή αγορά στις αρχές της δεκαετίας του 90 επιφέροντας μια επανάσταση στην τεχνική των κτιριακών εγκαταστάσεων. Στην Ελλάδα η τεχνολογία ΚΝΧ πρωτοεμφανίστηκε λίγα χρόνια αργότερα και μέχρι σήμερα έχει εφαρμοστεί σε εκατοντάδες κτίρια στα οποία έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν χιλιάδες συσκευές instabus ΕΙΒ.

Οι εφαρμογές της τεχνικής KNX-ΕΙΒ αφορούν κυρίως τον έλεγχο του φωτισμού, των ηλεκτρικών ρολών, της θέρμανσης, του κλιματισμού, σε τηλεχειρισμούς και σε κεντρικές εντολές κτιρίων κάθε είδους. Έτσι τα «έξυπνα κτίρια» είναι πλέον μια πραγματικότητα και στον ελλαδικό χώρο.

Η τεχνολογία KNX δεν καταργεί τις συμβατικές εγκαταστάσεις, αλλά στοχεύει στην κάλυψη σύνθετων αναγκών και απαιτήσεων.

Για περισσότερες λεπτομέρειες παρακαλώ διαβάστε εδώ:

Ενδεικτικά η τεχνολογία ΚΝΧ-ΕΙΒ έχει χρησιμοποιηθεί στα εξής: Οικία Γεώργιου Κουτσολιούτσου, Οικία Δημήτριου Κουτσολιούτσου, Οικία Παπανικολάου Κωνσταντίνου, Γραφεία Παλάς, Γραφεία Aktinaplan, Οικια Κανελοπουλου κωσταντινου και σε πλήθος άλλων έργων.